Eerste tennisleraren krijgen certificaat padel op Trainerscongres

De afgelopen maanden organiseerde de KNLTB in de vorm van een pilot de eerste workshops Padel voor tennisleraren. Er bleek veel animo voor te zijn, want de workshops zaten snel vol. De deelnemers aan de cursus die aan het eind de proeve van bekwaamheid met goed gevolg aflegden, werden tijdens het KNLTB Trainerscongres afgelopen weekend officieel gecertificeerd om padelles te geven op onze verenigingen. Aan de eerste cursussen deden tot nu toe in totaal 47 mensen mee. Zij waardeerden de bijscholing gemiddeld met een mooie 7,9.

De cursus kon wat inhoud betreft ook rekenen op een 7,9 en de cursusleiders kregen zelfs een 8,5. De enquête onder de 47 cursisten levert ook enkele heldere verbeterpunten op. Zo vonden veel deelnemers de cursus, die bestond uit een E-learning-blok van vier uur en twee lesdagen met een theorie- en een praktijkgedeelte, aan de korte kant. De KNLTB neemt deze en andere punten mee in de evaluatie van de cursus, om zo in 2018 een bijscholing aan te bieden die nog meer tegemoet komt aan de behoeften. De KNLTB hoopt de padel-cursus in 2018 landelijk uit te rollen en zeker twintig edities te organiseren.

‘Ze zogen de stof op!‘

Rob Jaspers en Michèl Gorsse waren de instructeurs van de padelworkshops. Gorsse kijkt met een goed gevoel terug op de eerste cursussen. “Er kwamen veel enthousiaste tennisleraren op de cursus af”, zegt hij. “Ze zogen de stof echt op! Ze wilden heel graag alles van het padel weten, er was een grote wil om te leren.”

Er is niet zomaar besloten dat tennisleraren die ook lessen in padel willen geven, een certificaat moeten hebben. Padel is weliswaar een sport die veel raakvlakken heeft met tennis, maar in bepaalde opzichten is de techniek en de tactiek heel anders. “De cursus is gericht op tennisleraren. Zij hebben al een gedegen tennisopleiding gevolgd en bezitten daardoor al veel competenties, waaronder didactische vaardigheden. De trainers moesten dus geschoold worden in de technische en tactische vaardigheden van padel”, licht Gorsse toe. “Maar specifieke padel-kennis is ook vereist. Daarbij zijn we veelal uitgegaan van concrete spelsituaties en op basis daarvan hebben we aangegeven hoe de tennisleraren hun lessen kunnen inrichten. We bieden ze eigenlijk een heel functionele training, zodat ze straks leerlingen makkelijk kunnen meenemen in het spelletje.”

Gorsse werkt zelf op het CIOS GOES in Goes en geeft daar het profiel Racketsport. Onderdeel daarvan is Tennisleraar 3 wat inmiddels is uitgebreid met squash, beachtennis en padel. “Uiteindelijk doen we dat omdat je zo als tennisleraar veel meer kan bieden op de tennisvereniging. En in elke cursus willen we ook nadrukkelijk zorgen dat de tennis/padelleraar de leden enthousiasmeert voor padel. Dan zijn tennisleraren ook enthousiast bij hun club en zijn ze naast het technische deel ook in staat tennisleden te binden en te behouden.”

‘Heel interessant’

Han Snijders is een van de tennisleraren die de cursus padel al heeft gevolgd. Hij heeft zijn eigen tennisschool en geeft met zijn tennisschool les op tennisvereniging De Acehof in Tubbergen, de Bekkelweide in Geesteren en bij de Groenlose Tennis Club in Groenlo. Hij wilde zijn kennis op het gebied van padel maar wat graag uitbreiden. “Padel is een racketsport in opkomst, dus ik ben de cursus gaan doen, zodat ik tennisleden ook dat kan bieden. Ik vind het heel interessant.” Snijders wist al dat je padelles er niet zomaar even bij doet zonder begeleiding. “Ik kende padel al redelijk goed, maar nu, na de cursus, ben ik in staat echt les te geven. Op didactisch en pedagogisch vlak hebben de meeste leraren wel de nodige kennis, maar je hebt specifieke, nieuwe kennis nodig om voor een groep les in padel te geven.”

‘Je doet het er niet zomaar bij’

Snijders’ collega Lennart Gouka, met zijn tennisschool NBF Tennis verantwoordelijk voor de lessen bij TVO en TC Binnenmaas, deed ook de cursus en is het roerend met hem eens. “Doordat we in de lessen handvatten vanuit concrete spelsituaties kregen, verbeterde ik ook mijn eigen spel in padel en was ik weer makkelijker in staat mijn leerlingen te helpen.” Hij hoopt dat zo veel mogelijk tennisleraren de cursus gaan doen. “Als tennisleraren denken dat je padel er zomaar even bij kan doen, hebben ze het goed mis. Doe de cursus en je weet echt hoe het is om als padelspeler op de baan te staan, dat het een andere sport is dan tennis. Maar niet minder leuk!”