Nieuwe competitiesoftware positief ontvangen

Het zal inmiddels weinigen zijn ontgaan dat de KNLTB grote stappen maakt in de ontwikkeling van het aangekondigde nieuwe ICT-landschap in tennis. Maar ook specifiek voor alle wedstrijdtennisactiviteiten is er een gloednieuw systeem in de maak met als werktitel ‘Racket’. Daarvan wordt de module voor de competitieinschrijving  als eerste opgeleverd en die werd recent dan ook gepresenteerd aan de Verenigingscompetitieleiders (VCL’s). De eerste reacties zijn positief. De VCL’s zijn sowieso blij met de ontwikkelingen, want dat het tijd is voor nieuwe software omdat de oude op meerdere fronten niet meer voldeed, daar zijn ze het wel over eens.

En dat de nieuwe software op een aantal terreinen een grote stap voorwaarts is, kwam tijdens de presentaties ook duidelijk naar voren. Zo kan bij de indeling van de teams door een verbeterd algoritme veel meer variatie in tegenstanders worden aangebracht, is er meer gedetailleerde informatie over teams, spelers en wedstrijden beschikbaar en is het systeem in elke browser toegankelijk.

Racket bestaat straks uit maar liefst vijf modules: Competitie, Toernooien, Rating, Ranking en Arbitrage. De competitie en alles wat daarvoor online geregeld moet worden, is een belangrijk onderdeel. De presentatie van de eerste module aan VCL’s in het land kende drie varianten. In de regio Noordwest werd een gebruikerstest georganiseerd. In de regio Midden en Zuidwest kregen de aanwezigen een IT-demo van ongeveer 45 minuten over inschrijven, uitnodigen en uitslagen invoeren en in alle vijf regio’s kregen de VCL’s tijdens de presentatie een toelichting aan de hand van enkele schermafbeeldingen. Tijdens laatstgenoemde sessie was er bovendien ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Vooral bij de gebruikerstest was ook Visual Reality, partner van de KNLTB bij de ontwikkeling van Racket en het bedrijf achter het welbekende Toernooi.nl, nauw betrokken.  

Positieve geluiden

“De eerste kennismaking met het systeem was heel positief”, zegt Helga Wiersma, Projectcoördinator bij de KNLTB. “Men is sowieso al te spreken over het feit dat er iets geheel nieuws in de maak is, omdat het daar ook echt tijd voor is. Het oude systeem was op te veel fronten achterhaald. Tegelijkertijd is er in het begin wel wat terughoudendheid, zeker omdat de uitrol van zo’n systeem de vorige keer niet heel soepel was. Maar over het algemeen horen we positieve eerste geluiden.”

Van de drie presentatievarianten die de KNLTB koos, was de gebruikerstest duidelijk de meest intensieve. Wiersma: “Daar mochten de mensen immers zelf aan de knoppen zitten. Dat is eigenlijk de beste vorm om te testen. We hadden het zelfs zo ingericht dat de VCL’s competitieteams van hun eigen club konden inschrijven, dat maakt het natuurlijk direct heel persoonlijk. Bovendien bood het ons, maar ook Visual Reality, een mogelijkheid om niet alleen te vragen naar gebruikerservaringen, maar ze ook te zien. Als mensen zelf kunnen bedienen, kun je hun ervaringen ook observeren. Vervolgens kun je de introductie van het systeem ook iets beter laten landen. Een deel van de aanwezigen heeft daar immers zelf al gevoel bij. Na die bijeenkomst hebben we wel heel bewust nagedacht over hoe we nog een grotere groep konden bereiken. Vandaar dat we hebben besloten tot de demo’s.”

Gebruiksgemak en variatie

De eerste indrukken leidden tot enthousiasme, maar uiteindelijk gaat het vooral om praktisch gebruiksgemak. Kunnen de VCL’s er straks makkelijke mee uit de voeten? “Daar hebben we nadrukkelijk op gelet”, aldus Wiersma. “Neem nu het inschrijven van teams. In dit nieuwe systeem zorgen we ervoor dat er voor de VCL’s al een kopie van het team van vorig jaar inclusief een groot aantal details, klaar staat. Daar hoef je eigenlijk alleen nog de juiste spelers onder te hangen en dan ben je klaar. En zo zijn veel zaken logischer en makkelijker geworden.” Bovendien biedt Racket veel meer mogelijkheden tot variatie. “Stel, ik heb dit jaar dertig deelnemende teams in de competitie en een jaar later dezelfde dertig teams. In het huidige systeem spelen op de eerste dag van het tweede jaar exact dezelfde teams tegen elkaar als het jaar ervoor. Daar gaan we veel meer variatie in aanbrengen. Dat maakt spelen aantrekkelijker en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om logischer in te delen op reisafstanden.”

‘Veel intuïtiever’

Dat er grote stappen zijn gemaakt op het gebied van gebruiksgemak, wordt van harte onderschreven door Arnold Verhoeven van TV Bennerbroek, één van de VCL’s die deelnam aan de gebruikerstest. “Het is veel intuïtiever geworden”, constateert Verhoeven, die tot de doelgroep behoort, maar met meer dan twintig jaar werkervaring in de IT ook een professionele blik op het geheel kan werpen. “Bekijk je het scherm goed, dan ligt de werkwijze eigenlijk direct voor de hand. Om een voorbeeld te geven; in het huidige systeem moet je op ‘uitslagen invoeren’ klikken als je uitnodigingen voor de competitie wil versturen. Dat is niet een plek waar je van nature zoekt naar die functie. Dat soort dingen is in het nieuwe systeem veel duidelijker.”

Ook Leon de Bruijn, Verenigingscompetitieleider van T.V. Oranje-Wit is blij met wat hij tot nu toe van Racket heeft gezien: “Aan zowel de demo als de bijeenkomst heb ik persoonlijk een heel goed gevoel overgehouden. Het was een duidelijke uitleg  en ik heb het dan ook als bijzonder positief ervaren.”

Wiersma trok tijdens de gebruikerstest dezelfde conclusie. “Voor het huidige systeem is een behoorlijk aantal handleidingen gemaakt om er goed mee te werken. Voor de recente gebruikerstest voor het nieuwe systeem hadden we ook een handleiding gemaakt, maar de mensen die aan de knoppen zaten, hadden die eigenlijk niet nodig. De functies op het scherm spraken voor een groot deel voor zich. En ze gaven in feedback ook aan dat het makkelijk werkte, dat ze alles eenvoudig onder de knie kregen.”

Drie fasen

Natuurlijk hebben de VCL’s zo hun eigen wensen als het gaat om Racket. Als het aan Verhoeven ligt, worden bijvoorbeeld zo snel mogelijk ook alle competitiezaken van Tenniskids toegevoegd. “Ik snap goed dat de KNLTB niet alles tegelijk kan hoor, maar competitie- en wedstrijdzaken van zowel de jeugd als de senioren in één systeem, dat is wel heel prettig.”  

De opmerking hoorde de KNLTB vaker en het plan is er ook, maar de bond beaamt ook dat niet alle ontwikkelingen op hetzelfde moment gepland kunnen worden. Wiersma: “We ontwikkelen het systeem in de komende drie jaar, in drie fasen. In fase 1 zetten we de basisfunctionaliteit neer, fase 2 is bestemd voor het volledig afronden van die functionaliteiten en in fase 3 gaan we aan het werk met extra functionaliteiten die we in het verleden nog niet hadden, maar die de gebruikers wel als heel belangrijk beschouwen. Het toevoegen van Tenniskids is daarbij gepland in fase 2. Het zijn nu twee aparte systemen. Dan kun je ervoor kiezen de twee te koppelen, maar wij denken dat we in dezelfde tijd alles van Tenniskids kunnen integreren.”

Voor de kortere termijn richt de KNLTB zich voornamelijk op de concrete uitrol van het eerste gedeelte, de inschrijving voor de Voorjaarscompetitie van 2018. “Dat is het eerste onderdeel van de software dat straks echt moet werken, dat staat vast. En we verwachten dat we dat in december kunnen gaan uitrollen.”