Met nieuwe padelbaan bij T.C. Gilze nadert Nederland de 100

Nog even en dan is het zo ver, dan liggen er in Nederland honderd padelbanen. Elke maand wordt er wel een aantal nieuwe banen geopend en afgelopen zondag gebeurde dat in het Brabantse Gilze, waar een tweede padelbaan in gebruik werd genomen. De laatste reguliere competitiewedstrijd in de padel Topklasse was een uitgelezen moment om de baan in te wijden.

Dat T.C. Gilze verloor, mocht de pret niet drukken, de Brabanders waren al zeker van de plek in de play-offs. Ondanks de nederlaag en het wat tegenvallende weer waren er tussen de vijftig en honderd gasten aanwezig om het glas te heffen op de nieuwe padelbaan. “De wethouder heeft de baan officieel geopend”, zegt Leo Verbeek, lid van de padelcommissie bij Gilze. “Pieter de Leijer was er namens de KNLTB en onze voorzitter sprak ook een paar mooie woorden, onder meer hoe lekker het loopt met padel op de club op dit moment.”

‘Die ene baan was altijd vol’

Want het loopt prima met padel op de club. De komst van een tweede baan was dan ook nodig. “Eigenlijk hang ik ook de stelling aan: één baan is geen baan. Met één baan moet je gewoon heel veel op elkaar wachten. T.C. Gilze heeft ook echt moeite gedaan om in de regio een aantal goede padelspelers van buiten aan te trekken, die gaan veel de baan op. En we wilden ook padeltrainingen geven, die ene baan was bijna altijd vol.”

Ledenwerving is zeker een belangrijke reden geweest om in T.C. Gilze een tweede padelbaan aan te leggen. De club heeft padel in de regio behoorlijk gepromoot en de mensen die nu naar T.C. Gilze komen om padel te spelen, moeten wel de baan op kunnen. “Ook hier is de laatste jaren zeker sprake geweest van een terugloop van het aantal leden. Padel kan dan belangrijk zijn. Daarom stemden tijdens de algemene ledenvergadering ook de oudere garde, die toch iets minder met padel heeft, in met de nieuwe baan. Zij geloven dat met padel meer jongere leden voor de club behouden kunnen blijven.”

T.C. Gilze biedt nog steeds één algemeen tennislidmaatschap aan. Wie lid wordt, kan naar hartenlust tennissen én padellen. “We hebben echter ook een proeflidmaatschap voor drie maanden voor vijftig euro. Daar hebben toch al zeker vijftig mensen van gebruik gemaakt en we hebben goede hoop dat zeker zo’n 25 van deze proefleden straks volwaardig lid worden.”

Derde padelbaan bij Maaspoort

Waar T.C. Gilze twee banen in gebruik heeft, zijn bij TPC Maaspoort in Den Bosch sinds kort zelfs drie padelbanen beschikbaar. Maaspoort, waar met het Open Zuid-Nederlandse Padel Kampioenschap momenteel het drukst bezette padeltoernooi van Nederland plaatsheeft, geldt toch als de bakermat van padel in Brabant. Drijvende kracht achter padel daar én achter padel in heel Nederland, is Petro van Haaren. Hij kreeg op de dag dat de derde baan werd geopend, de allereerste KNLTB-oorkonde overhandigd voor zijn verdienste voor het Nederlandse padel. Vorige maand is ook Noordwijk twee padelbanen rijker geworden. In het bijzijn van Wethouder Gerben van Duin vond in Tennishal Vinkenveld de opening plaats.