Titel Vereniging van het Jaar was ultieme promotie voor TV Carolus

Op het KNLTB Jaarcongres eind vorig jaar werd TV Carolus uit Helmond uitgeroepen tot Tennisvereniging van het Jaar.  Het jaar loopt langzaam op zijn einde en TV Carolus kijkt terug op een jaar waarin het de titel met trots droeg en er flinke promotie aan ontleende. “Er moet natuurlijk wel iets in werking worden gezet, je hebt wel eerst die nominatie nodig”, zegt voorzitter Anita van den Heuvel. “Maar heb je die eenmaal en win je, dan ben je een jaar lang dé vereniging van het jaar. Daar kun je mee voor de dag komen.”

TV Carolus is een vereniging met een stabiel ledenbestand en vergevorderde plannen om uit te breiden van acht naar tien tennisbanen. Toch had de verkiezing tot Vereniging van het Jaar ook voor deze club een uitwerking die maar moeilijk valt te overtreffen. Dat is iets wat de winnaar van de komende verkiezing zich goed moet realiseren. “Win je, dan ben je uit 1.700 tennisverenigingen in Nederland gekozen als de beste, dat maakt indruk”, zegt Van den Heuvel. “Toen het zover was, hebben we het natuurlijk ook gemeld bij alle regionale media en die hebben het ook allemaal gepubliceerd. De titel wordt uitgedragen in ons logo, op de vlaggen die op ons park hangen en op beachflags die worden ingezet bij toernooien en activiteiten.”

‘Titel geeft echt spin-off’

Ook richting samenwerkingspartners biedt de titel Vereniging van het Jaar aanzien “We hebben goede contacten met de gemeente en die hebben we geïnformeerd over de gewonnen prijs. Daarop ontvingen we officiële felicitaties.

We hebben natuurlijk veel contact gehad met de gemeente over de uitbreiding van ons park en dan leeft bij hen, maar ook bij alle andere betrokkenen toch het idee; dat is de Vereniging van het Jaar. En dat geldt natuurlijk ook voor maatschappelijke samenwerkingspartners en sponsors. Doe je dat goed, dan geeft het echt spin-off.”

Duurzaamheid

TV Carolus neemt naast de tennissport initiatieven op een aantal terreinen, waaronder duurzaamheid. Met de felbegeerde titel op zak kreeg de club ook in de rol van kartrekker op het gebied van duurzaamheid, wat extra allure. “In Helmond bestaat de beweging ‘Alle Lichten op Groen’, om verduurzaming in de gemeente kracht bij te zetten. Daarin wil men ook alle sportverenigingen meenemen en wij doen veel op dat gebied, het heeft misschien ook wel meegespeeld bij het winnen van de prijs. Wij worden nu vaak naar voren geschoven om te vertellen over onze initiatieven. Dan wordt je ook weer geïntroduceerd als Vereniging van het Jaar.”

‘Trots is een cadeau’

En is er natuurlijk nog de gouden KNLTB ledenpas. Leden van de Vereniging van het Jaar krijgen een jaar lang geen gewone, maar een gouden pas van de KNLTB. Het is een mooie blikvanger voor de club die de titel wint, weet Van den Heuvel. “Leden spelen natuurlijk ook competitie en komen dan met hun pas aan bij andere club. Daar vragen ze zich direct af waarom onze leden een gouden pas hebben, het valt op.”

TV Carolus maakte een bijzonder moment van de uitreiking van de gouden passen. “We hebben dat gekoppeld aan een feest, het Gouden Carolus-feest, waarop de passen werden overhandigd. Veel leden vonden dat geweldig, een aantal wilde zelfs voor de gouden pas nog een nieuwe pasfoto hebben, zodat het een mooi aandenken voor later is. De gouden pas bracht trots. En dat is echt een cadeautje, want trots is heel veel waard, maar het is iets wat je eigenlijk niet bewust kunt geven. De gouden pas is echter een geweldig idee van de KNLTB.”

Clinic

Ten slotte was een clinic een prominent onderdeel van de prijs en die vond eind september plaats. Thiemo de Bakker en Davis Cupcaptain Paul Haarhuis kwamen daarvoor hoogstpersoonlijk naar Helmond. “Dat was ontzettend leuk. Ongeveer anderhalve week ervoor hebben we de uitnodigingen verstuurd en we hadden na enkele dagen al zo’n tachtig aanmeldingen, de helft junior en de helft senior.” Alle ogen waren tijdens de clinic nog eens gericht op TV Carolus en die gelegenheid liet de club in de pers wederom niet zomaar voorbij gaan. “En we hadden ook nog eens schitterend weer, het is echt een geweldige avond geweest.”

Samenwerken

Dé tennisvereniging van Helmond. Dat is TV Carolus na dit jaar nog veel meer dan voorheen. Dat is mooi, maar voor de club zelf is het nooit een doel geweest. “Ik zou liever hebben dat alle verenigingen in de omgeving meer dan genoeg leden hebben”, stelt van den Heuvel. Daarom werkt TV Carolus graag samen met de omliggende clubs. “We hebben ook vragen gekregen van omliggende verenigingen die bepaalde uitdagingen hebben en met ons willen sparren over hoe ze dat kunnen aanpakken. Het is lang niet altijd een grote bijdrage, maar waar we kunnen, willen we graag samenwerken.”