Heeft jouw vereniging al plannen voor een duurzamere tennisaccommodatie?

Het verduurzamen van de accommodatie is een onderwerp waar steeds meer tennisverenigingen zich nadrukkelijk mee bezig houden. De KNLTB stimuleert deze ontwikkeling. Het informeert clubs over de mogelijkheden om te verduurzamen, inspireert verenigingen met goede verhalen uit de praktijk en steunt initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan verduurzaming. 

Een van die projecten is de Groene Club, een initiatief van de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland waar sportbonden KNVB, KNHB en KNLTB zich aan gecommitteerd hebben. De campagne wordt gelanceerd rond de Dag van de Duurzaamheid, die plaats vindt op dinsdag 10 oktober.

Energiekosten behoren tot één van de grootste kostenposten voor een vereniging. Het treffen van duurzame maatregelen zorgt voor een verlaging van de energierekening en levert een positieve bijdrage aan het milieu. Met de Groene Club hebben sportverenigingen uit de bovengenoemde provincies de kans om inzicht te krijgen in de huidige situatie en daarmee kennis op te doen om het energiepotentieel te benutten. Het project begint met een pilot, maar de ambitie is om binnen drie jaar 450 verenigingen te verduurzamen.

Ook bij de KNLTB staat duurzaamheid zoals gezegd hoog op de prioriteitenlijst. Het informeert de clubs over de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld over de duurzaamheidsubsidie. Sportclubs kunnen namelijk vanaf 2 januari 2018 weer profiteren van subsidie voor duurzame investeringen. Daarnaast delen andere verenigingen ervaringen over hoe zij aan de slag zijn gegaan om hun accommodatie te verduurzamen. Bijvoorbeeld TV Wolfsbosch, dat alle elf de tennisbanen heeft voorzien van ledverlichting. Bekijk ook het filmpje over wat je als club kunt ondernemen op het gebied van duurzaamheid.