Vier Amsterdamse clubs organiseren gezamenlijk weekendtoernooi

Er leeft onder tennissers een steeds sterkere behoefte om tijdens toernooien exact te weten wanneer zij verwacht worden om een wedstrijd te spelen. Ook een aangekleed evenement, met bijvoorbeeld een barbecue of een borrel, valt doorgaans in de smaak. Vier Amsterdamse tennisverenigingen sloegen de handen ineen en organiseerden begin augustus een weekendtoernooi dat voorzag in deze voorkeuren. Via de speciale Scala app werden de deelnemers met elkaar verbonden en voorzien van alle benodigde informatie.

De leden van IJsbaanpad, De Algemene, Joy Jaagpad en DDV kregen een uitnodiging voor het zogenoemde Sluisjestoernooi. Het maximum van 250 deelnemers werd al snel bereikt. Het toernooi is volgens Leon Haverkamp, die nauw betrokken was bij de organisatie, dan ook een groot succes. “De deelnemers werden op basis van speelsterkten in poules ingedeeld, waardoor iedereen minimaal twee wedstrijden speelde tegen een gelijkwaardige tegenstander. Zo wisten alle tennissers vooraf wanneer zij moesten spelen. Die vastigheid vinden mensen fijn.” Het toernooi sluit daarmee goed aan bij het principe van Toernooien Nieuwe Stijl

Uitwijken

Doordat de wedstrijden over drie sets, met in de laatste set een wedstrijdtiebreak tot tien punten, werden gespeeld konden er per dag veel duels worden afgewerkt. Elke dag was een andere vereniging gastheer. “Dat had als voordeel dat leden die niet meededen aan het toernooi konden uitwijken naar de andere clubs om vrij te spelen”, vervolgt Haverkamp. “Zo stoot je de andere leden niet tegen de borst. De finales werden gespeeld op zondag. Een aantal finales moest vanwege ruimtegebrek uitwijken naar een van de andere verenigingen, maar daar was op dat moment toch alle ruimte.” 

Mensen in contact brengen

Er werd bewust gekozen voor een variant waarbij iedereen minimaal twee duels tennist. “Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten. Dat gebeurt door tegen elkaar te spelen, maar ook met gezelligheid in de kantine. Vandaar dat we ook een barbecue en een cocktailavond rond het toernooi organiseerden. Een veelgenoemde reden om te stoppen met tennis is een gebrek aan contact met mensen. Met deze opzet voorkom je dit.”