Tennisverenigingen ontvangen phishing mails; dit kun je doen

Verschillende tennisclubs hebben onlangs te maken gekregen met phishing mail. Bij dit soort nepmails wordt een betaalverzoek gedaan namens de voorzitter of penningmeester van de club. Wat te doen met dit soort fraude? 

Criminelen achter phishing mail hebben het de laatste tijd steeds vaker op sportclubs gemunt. Deze phishing mail zit sluw in elkaar: de mails die clubbestuurders ontvingen lijken op een persoonlijk bericht namens de voorzitter, inclusief een betaalverzoek.

Een voorbeeld van een dergelijke mail:

Hoi Hans,

Ik heb je nodig om een betaling aan een ontvanger vandaag, wat bankgegevens heb je nodig om de betaling te maken?

Groet, Gerard

De hackers hebben waarschijnlijk via internet de namen van de voorzitter en een ander bestuurslid achterhaald. Deze gegevens zijn ook makkelijk te vinden op de meeste clubsites. Op het moment dat een clubbestuurder de mail antwoordt, zal blijken dat het om phishing gaat. Bij het beantwoorden is namelijk te zien dat het antwoord niet naar de voorzitter gaat, maar naar een ander mailadres dat lijkt op het mailadres van de clubpreses.

Vervolgens zal de oplichter een forse factuur sturen naar de penningmeester met een rekeningnummer in Duitsland, Engeland of Spanje. De details van dit soort phishing verschillen, maar er zijn gevallen bekend waarbij het om een factuur van 3.500 euro ging. Op de factuur stonden ook geen bedrijfsgegevens van het buitenlandse bedrijf vermeld.

Wees scherp

Voor tennisclubbestuurders is het dus ook zaak hier alert op te zijn. Deze nepmails zijn te herkennen aan de zinsbouw die vaak niet klopt. Belangrijker is om op het reply/antwoord adres te letten. Deze is vaak anders dan het e-mailadres van de afzender. Het antwoord gaat dan bijvoorbeeld naar Bijvoorbeeld: voorzitter@<club>.com in plaats van het echte mailadres voorzitter@<club>.nl. Wees scherp en voorkom dat jouw vereniging de dupe wordt. Twijfel je over de betrouwbaarheid van de factuur? Neem dan telefonisch contact op met de afzender in de mail, zodat jij zeker weet dat je te maken hebt met een collega van de club.