Kans voor tennisleraren: breid je kennis uit, doe de cursus padel

Padel wordt steeds populairder in Nederland. Het brengt nieuwe dynamiek op de clubs en trekt een groot potentieel aan nieuwe leden. Geen wonder dat steeds meer tennisverenigingen kiezen voor de aanleg van padelbanen. Maar hoewel padel waardevol is voor de tennisclubs, is het echt een andere sport dan tennis, met een eigen tactiek, techniek en slagenarsenaal. Daarom is er nu speciaal voor tennisleraren een KNLTB-cursus gericht op de beginnende padelspeler.

De cursus bestaat uit een zogenoemde E-learning van vier uur, gevolgd door twee lesdagen, bestaande uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De volledige bijscholing levert tennisleraren 12 PO-punten op.

Met de E-learning, dus zelfstudie achter de computer, kan de tennisleraar zijn basiskennis over padel opdoen. De historie van het spel, de spelregels, de materialen, de aanleg van banen, de potentiële waarde voor verenigingen, het komt allemaal voorbij. Op de lesdagen wordt nadrukkelijk de koppeling gezocht met bestaande vaardigheden van de tennisleraar zoals het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen. Daarna wordt steeds meer toegespitst op padel. De deelnemers moeten uiteindelijk in staat zijn padellessen voor beginners, maar ook padelclinics te geven.

‘Anders dan tennis’

Voormalig bedrijfseconoom  en houder van een eigen padelschool Rob Jaspers is een van de docenten. “Het doel is dat tennisleraren straks padeltraining geven en geen tennistraining op een padelbaan”, stelt hij. “De ruimtes op de baan, de tactiek, de techniek, het is allemaal heel anders. De slagen heten wel hetzelfde, maar er zijn grote verschillen met tennis. Als tennisleraren niet specifiek worden opgeleid om padeltraining te geven, leren ze het op de verkeerde manier aan en halen mensen niet het optimale plezier uit de sport. Terwijl Padel pas echt leuk wordt als je precies weet wat je op de baan moet doen.”

Kansen voor tennisleraren

Jaspers raadt tennisleraren bovendien aan deze kans om de cursus te gaan doen, te pakken en niet te lang te wachten. “Padel groeit hard. In Spanje is het inmiddels de grootste sport na voetbal, is het tennis voorbijgestreefd. En het zijn lang niet alleen tennissers die daar met padel beginnen, maar bijvoorbeeld ook veel kinderen en oud-voetballers. De padelmarkt groeit snel, daar liggen nu kansen voor tennisleraren. Kun je daar nu goed in lesgeven, dan ben je er vroeg bij. Als je nog een jaar wacht, is dat eigenlijk een gemiste kans.”

De cursus moet uiteindelijk eindigen met het verkrijgen van een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Die krijg je als leraar door met videobewijs en een dossier waaruit onder meer voldoende voorbereiding en reflectie blijkt, het gewenste niveau te tonen.

Op zoek naar meer informatie? Lees meer over de cursus padel!