Deelnemers Scala Series vinden elkaar via speciale app

Er zijn veel verschillende manieren om deelnemers voor een clubtoernooi te werven. Veel communicatie gaat tegenwoordig online. Tennissers uit de omgeving van Amsterdam worden zelfs via een speciale app op de hoogte gehouden van toernooien en andere tennisinitiatieven. De app van Scala Sports brengt tennisliefhebbers, zowel leden als niet-leden van een tennisvereniging, met elkaar in contact. Zo zijn de Scala Series geboren. 

De Scala-app, sinds afgelopen juni live, fungeert als een spin in het web tussen verenigingen en spelers. Tennissers scrollen door profielen van spelers in de buurt en nodigen elkaar uit als zij een keer met iemand zouden willen spelen. Je kunt hierbij zoeken op onder andere speelsterkte, club en geslacht. Inmiddels hebben meer dan 1.700 spelers de app en zijn er bijna 600 tennisafspraken gemaakt. Spelers spelen of bij hun eigen vereniging, of boeken direct vanuit de app een baan bij een van de aangesloten verenigingen. Clubs vullen hiermee gaten in de baancapaciteit. Sinds kort is het ook mogelijk om tennistrainers en hoog aangeschreven spelers per uur te boeken.

Voordelen voor clubs

Uit dit principe zijn de Scala Series ontstaan, een terugkerend toernooi waarbij er op één avond verschillende wedstrijden kort gespeeld wordt en waar iedereen zich voor kan inschrijven. De editie van twee weken geleden op de tennisbanen van LTC Festina trok liefst 104 spelers. “We moesten de inschrijving eerder stopzetten omdat we vol zaten”, vertelt Leon Haverkamp, oprichter van Scala Sports. “Het is voor de club een mooie aangelegenheid om extra baromzet te draaien en tennissers te laten zien hoe mooi hun park is. De kans is aanwezig dat zij er dan nog nieuwe leden aan over houden.”

Tennismaatje

Haverkamp vervolgt: “De tennissers kunnen op vrijblijvende basis en wanneer het hun uitkomt tennissen. Dat is waar zij tegenwoordig behoefte aan hebben. De app heeft inmiddels in Amsterdam meer dan duizend gebruikers, dus er is altijd wel iemand van gelijk niveau die wilt tennissen. Daarmee ontmoeten zij gelijk nieuwe mensen en ontstaan er tennismaatjes. Ook dit is gunstig voor de clubs, want tennissers die wedstrijden spelen blijven langer lid van een vereniging of zijn eerder geneigd lid te worden.”

Andere steden

Inmiddels beweegt Scala zich ook in andere grote steden als Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. “In Amsterdam hebben we gezien dat er behoefte is aan een systeem dat tennissers aan elkaar koppelt”, weet Haverkamp. “Hetzelfde principe is dus zo uit te rollen in andere steden. We benaderen clubs of zij mee willen doen en vragen hen of de trainers de app te promoten. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en dat is mensen de mogelijkheid te bieden om zoveel mogelijk te kunnen tennissen.”