Jeugdtoernooi TV Randenbroek: aankleding en side-events maken het toernooi

Wedstrijden spelen geeft de tennissport een extra dimensie, het daagt uit en motiveert om te blijven spelen. De laatste jaren liep het aantal toernooideelnemers echter terug. Zeker onder de jeugd is dat een duidelijke trend. Met Toernooien Nieuwe Stijl wil de KNLTB het toernooiaanbod aanpassen en moderniseren, zodat het beter tegemoet komt aan de behoeften van tennissers anno 2017. Bij LTV Randenbroek in Amersfoort kennen ze die behoeften en organiseren ze al jaren een zeer succesvol jeugdtoernooi.

Voor de jeugd is onder meer belangrijk dat de vereniging tijdens het toernooi meer te bieden heeft dan alleen tennis. Die specifieke behoefte van jeugdspelers bleek duidelijk uit onderzoek van de KNLTB. Kinderen hebben geen zin om tussen de wedstrijden lang te wachten en rekenen op meer vertier dan alleen tennis.  Bij Randenbroek is het jaarlijkse open jeugdtoernooi, dat onlangs weer op de kalender stond, ook met recht meer. “Sowieso hebben we elk jaar een thema”, zegt Dagmar van Putten, voorzitter van de toernooicommissie. “En zo kleden we het tennispark dan ook aan. We hebben overal beelden neergezet, borden beschilderd en kleding gedragen die past bij het thema.”

Uitdagen

Vaste prik bij het toernooi in Amersfoort, waar jeugd tussen de 8 en 17 jaar van binnen en buiten de club aan mag deelnemen, is ook de mogelijkheid voor de deelnemers om leden van de toernooicommissie uit te dagen. “Dat kunnen ze doen op een lijst bij de wedstrijdleiding. Wij spelen dan bijvoorbeeld drie games of een tiebreak tegen ze en als zij winnen, verdienen ze een ijsje of iets anders. Maar er is ook een springkussen, we organiseren op één van de open banen het spel King of Court, er zijn gratis suikerspinnen en popcorn en deze keer waren er zelfs gratis ijsjes. Dat laatste was eigenlijk gesponsord. Iemand op de club kon van die ijskarren regelen en wij hebben zelf ijs gekocht en tijdens het toernooi ijs uitgedeeld.”

‘Ze willen ’s avonds niet naar huis!’

Randenbroek promoot het toernooi zeker, onder meer door het rondbrengen van posters in de omgeving en via Facebook, maar het evenement is uitgegroeid tot een begrip, dus aan belangstelling geen gebrek. Het meeste werk zit in Amersfoort in het organiseren en regelen van alle zaken om het tennis heen. En dat is ook wat Van Putten andere verengingen wil meegeven: steek energie in de zogenoemde ‘side-events’.

“Om een idee te geven: in totaal bestaat onze toernooicommissie uit elf personen en vier daarvan houden zich bezig met de toernooiplanning. De anderen organiseren andere dingen. Op die manier organiseer je iets waarvoor de jeugd de hele dag op het park wil blijven. En dat zijn de reacties dan ook voornamelijk, dat de kinderen eigenlijk ‘s avonds niet naar huis willen!”

In die toernooicommissie is het oudste lid overigens slechts 24 jaar. Daar is niet bewust voor gekozen, maar het helpt wel. “Het is bij ons eigenlijk al jaren zo dat voornamelijk jongeren dit toernooi organiseren. Wij staan dicht bij de kinderen, begrijpen makkelijk wat ze graag willen. Dat is echt een voordeel.”