GLTB maakt AED toegankelijk met gratis buitenkast

Dat je met een AED levens redt is algemeen bekend. Veel tennisverenigingen beschikken dan ook al over een AED. Maar door gebruik te maken van een buitenkast zorg je ervoor dat het instrument in elke situatie beschikbaar is. GLTB uit Groningen heeft sinds kort zijn AED in een kast aan de buitenzijde van het sportpark hangen, waardoor niet alleen clubbezoekers bij noodgevallen geholpen kunnen worden, maar ook personen uit de directe omgeving. De club profiteerde van een actie van de Hartstichting. 

Een AED kan iemand met een hartstilstand redden door met een beperkte elektrische schok het hartritme te herstellen. Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen zes minuten een AED worden ingezet, zo stelt de Hartstichting. Dan is de aanwezigheid van een AED essentieel, maar is ook zo’n buitenkast belangrijk om te zorgen dat het apparaat te allen tijde toegankelijk is. Om dat laatste te stimuleren  startte de Hartstichting dit voorjaar een actie waarmee zij, met steun van de VriendenLoterij, op basis van aanmelding maar liefst 800 gratis buitenkasten weggeeft.

Bijdrage aan maatschappij

GLTB reageerde op de actie en maakt nu gebruik van een AED-buitenkast, die sinds kort net buiten de poort van het complex hangt. “Een van de speerpunten van ons beleid is dat GLTB een grote sociale rol speelt in de lokale samenleving”, vertelt secretaris Erik Loeffen. “Wij vinden het dan ook belangrijk dat wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Het is een vervelende gedachte wanneer wij als club er achteraf niet alles aan hebben gedaan om een leven te redden.”

 De actie van de Hartstichting kwam voor Loeffen als geroepen. “Een paar maanden geleden heb ik het idee geopperd bij ons bestuur om een buitenkast aan te schaffen. Onlangs kregen wij hiervoor goedkeuring tijdens de ALV. Maar de actie van de Hartstichting voor de gratis buitenkasten was een aangename verrassing. Binnen een maand hadden we de kast tot onze beschikking en hebben we onze AED aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Zo krijgen burgerhulpverleners een SMS dat een reanimatie gaande is en waar de dichtstbijzijnde AED hangt.”

Aanmelden

Heeft jouw club een AED maar hangt die nog niet op een ideale locatie en wil je de overlevingskans na een hartstilstand vergroten? Laat je gegevens achter op de site van de Hartstichting en maak kans op een gratis AED-buitenkast. Is er op jouw club nog helemaal geen AED aanwezig? Verscheidene gerenommeerde elektronicamerken in de gezondheidszorg bieden AED’s aan en prijzen variëren van zo’n 1.000 tot 3.000 euro. Ook een relatief eenvoudige AED heeft alle vereiste functionaliteiten.