Ruim 800 kinderen uit Groningen tennissen met Tenniskids@school

In Groningen doen ruim achthonderd kinderen, verdeeld over twaalf basisscholen, mee met Tenniskids@school. Dit grootschalige project, waarbij jeugdambassadeur Jacco Eltingh actief betrokken is, is bedoeld om kinderen in beweging te krijgen en hen in aanraking te laten komen met de tennissport. Eind juni wordt het schooltennisproject afgesloten met een groot slotevenement op de Grote Markt in het centrum van Groningen.

Eltingh is sinds 2014 als ambassadeur van de KNLTB betrokken bij het schooltennisproject, dat gehouden wordt in samenwerking met jeugdpartner Menzis. De voormalig toptennisser begeleidt tennistrainers en vakdocenten die meewerken aan de tennisclinics op de basisscholen en geeft hen tips over hoe je kinderen het beste de beginselen van de sport kunt aanleren. Eltingh vervult ook tijdens de slotdag, waarbij het centrum van Groningen even wordt omgetoverd tot één grote Tenniskids-accommodatie met veel sportieve activiteiten en muziek, een prominente rol. Eerder werd een vergelijk schooltennisproject opgezet in Arnhem en Enschede. Tijdens het laatstgenoemde traject werd zelfs het wereldrecord ‘balletje hooghouden met een tennisracket’ verbroken.

Tennis stimuleren

“Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen enthousiast worden en zich aansluiten bij een tennisvereniging”, zegt Iris Smulders, Partner Manager bij de KNLTB. Het traject bestaat uit zo’n zes lessen, waarvan er vier op school gehouden worden en twee op een aangesloten tennisvereniging. “Tenniskids@school is een ideaal middel om kinderen kennis te laten maken met tennis. Clubs zijn blij dat tennis gestimuleerd wordt en voor scholen is het een leuk alternatief voor de gymles. De scholen kunnen zelf bepalen hoeveel klassen zij inschrijven. Jeugdpartner Menzis is erg belangrijk voor het succes, zij faciliteren het project samen met de KNLTB en de gemeente. Menzis stelt de materialen beschikbaar, die ook na het project in Groningen blijven. Op die manier stimuleren wij weer dat de betrokken partijen in de toekomst Tenniskids@school blijven inzetten.”

Succes

De KNLTB spoort daarnaast verenigingen aan om aan het einde van het traject de kinderen een passend aanbod doen om te blijven tennissen. Smulders: “Bijvoorbeeld met een kennismakingsles of een proeflidmaatschap. Daar zijn de clubs vrij in. Maar zij beseffen dat Tenniskids@school een uitgelezen kans is om jeugdleden te werven. Het schooltennisproject heeft eerder zijn succes al bewezen.”