Begin goed voorbereid aan de competitie: kies de juiste tennisbal!

Welke tennisballen mogen de teams van jouw vereniging gebruiken tijdens de Voorjaarscompetitie? En wat is het verschil tussen drukloze en gasgevulde ballen? Met de KNLTB Voorjaarscompetitie voor de deur, geeft dit artikel antwoord op jouw vragen over de juiste tennisballen.

Volgens het Competitiereglement moet je op één competitiedag per competitiewedstrijd spelen met ballen van één bepaald handelsmerk, soort en kleur. Deze ballen moet voorkomen op de lijst met door de KNLTB en ITF goedgekeurde ballen, die in te zien is op de site van de ITF. In de KNLTB competities mogen alleen de ballen van het Type 2 van deze lijst worden gebruikt. Tennisballen die niet zijn voorzien van KNLTB of ITF keurmerk mogen niet worden gebruikt voor KNLTB competities (en toernooien). 

Een bezoekende ploeg is niet verplicht om een competitiewedstrijd te spelen met ballen die niet voorkomen op de lijst van goedgekeurde ballen. Kan de ontvangende vereniging echter op een andere wijze aantonen dat de betreffende ballen door de KNLTB of ITF zijn goedgekeurd, dan dient de bezoekende ploeg hiermee akkoord te gaan.

Gasgevuld vs. drukloos

Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk. De stuiteigenschappen komen voort uit de dikte en de soepelheid van het rubber waarvan de ballen zijn gemaakt. Bij gasgevulde ballen daarentegen wordt de elasticiteit niet alleen bepaald door het materiaal van de ballen, maar ook door de luchtdruk in de ballen.

In competitieverband wordt vrijwel altijd getennist met gasgevulde ballen. Door hun grotere elasticiteit is het gemakkelijker om gasgevulde ballen snelheid te geven. Bovendien is de gasgevulde bal minder zwaar. Een nadeel van gasgevulde ballen is dat ze langzaam hun druk – en daarmee hun stuithoogte – verliezen. Daardoor gaan ze minder lang mee dan drukloze ballen. Bovendien zijn gasgevulde ballen gemiddeld wat duurder dan drukloze ballen.

Moet jouw vereniging nog ballen bestellen voor de competitie? Kijk dan eens bij onze partner TennisDirect.