Toptennis en kennisdeling komen samen op bestuurdersdag ABN AMRO WTT

Afgelopen vrijdag werd tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament voor de vierde keer de bestuurdersdag georganiseerd. Verspreid over twee sessies deden zo’n achthonderd bestuurders inspiratie op en lieten zij zich met een gevarieerd programma bijpraten over de laatste ontwikkelingen op tennisgebied.

Vanwege het grote aantal aanwezigen werden er niet één, maar twee sessies gehouden. “Een prima opkomst”, vond Erik Poel, Algemeen Directeur van de KNLTB. “Ik proefde een positieve houding bij de bestuurders. Dat komt mede vanwege de leuke sfeer waarin het event gehouden wordt, waarbij een kennismiddag gecombineerd wordt met toptennis.”

Tennis voor jong en oud

Esther Vergeer heette de bestuurders welkom en benadrukte onder meer dat het ABN AMRO WTT niet alleen een toernooi is voor valide, maar ook voor invalide tennissers. Daarna belichtte Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) allerlei zaken aangaande investeringen in energiebesparing en verduurzaming van de accommodatie, waarbij uitvoerig aan de orde kwam hoe de SWS voor dergelijke investeringen een borgstelling aan clubs kan afgeven. Vervolgens gingen vertegenwoordigers van ABN AMRO in op de huidige financieringstrends in de sport, presenteerde Marcella Mesker namens het Ouderenfonds de resultaten van een onderzoek naar de wensen en meningen van tennissende ouderen en voorzag Rotterdam Sportsupport het publiek van nuttige tips om jongeren te interesseren voor een bestuurdersrol en ze zo beter te binden aan de club.

‘Frisse kennis, ervaringen delen’
Erik Poel zelf praatte het publiek bij over de diverse projecten die door de KNLTB de afgelopen tijd zijn gelanceerd, zoals Competitie Nieuwe Stijl, de KNLTB ClubApp en Permanente Ontwikkeling. Het slotwoord was voor toernooidirecteur Richard Krajicek. “Over de inhoud ontving ik goede geluiden”, aldus Poel. “De bestuurders zien dat de KNLTB met goede dingen bezig is die clubs vooruit helpen. Een bestuurdersdag als deze geeft de tennisbestuurder frisse kennis en zorgt ervoor dat bestuurders onderling hun ervaringen delen.”

Even voorstellen: accountmanager padel

Een geheel ander, maar zeer actueel en populair gespreksonderwerp tijdens de bestuurdersdag was padel. Accountmanager Pieter de Leijer was vrijdag aanwezig om deze nieuwe, snelle spelvorm te promoten. Padel, een kruising tussen tennis en squash die snel aan bekendheid wint in Nederland, stond in het programma aangekondigd als een ‘side event’, waar bezoekers vrijblijvend konden binnenlopen. Ondanks het vrijblijvende karakter kwamen, verdeeld over twee sessies, zeker tachtig mensen informatie inwinnen over padel. “Om te beginnen was het een goede gelegenheid om mijzelf te introduceren en duidelijk te maken dat ik er speciaal ben om clubs te helpen die aan de slag willen met padel”, aldus De Leijer.

Leden werven en binden met padel

“Het was een informatiemoment specifiek over padel en de aanwezigen hadden dan ook serieuze vragen over dit onderwerp”, vervolgt De Leijer. “Het ging over de KNLTB padelcompetitie, de speciale padelrating, de keuze voor ondergrond en verlichting bij de bouw van padelbanen, maar sommige clubvertegenwoordigers wilden ook gewoon weten: hoeveel extra leden kan padel mij opleveren? Dat laatste bood mij direct de kans uit te leggen dat padel veel kan betekenen voor ledenwerving en ledenbehoud.  De dynamiek en sportieve spanning van padel maken de sport immers een aantrekkelijke aanvulling op het tennisaanbod voor huidige leden en trekken bovendien een nieuwe doelgroep en dus potentiële nieuwe leden naar de club.”

Natuurlijk ging het ook over de benodigde investeringen om padel mogelijk te maken bij een vereniging en hoe snel die investeringen zijn terug te verdienen. Het zijn thema’s die De Leijer uit eigen ervaring kon belichten. Als bestuurslid van de Ulvenhoutse Tennisvereniging hield hij zich drie jaar bezig met de introductie en uitrol van padel op de club. Die vereniging is nu één van de 32 KNLTB-clubs met padelfaciliteiten. “En dit jaar moeten dat er zeker vijftig worden”, aldus De Leijer. Er waren in Rotterdam ook bezoekers die padel terplekke weleens wilden uitproberen. Die mogelijkheid was er niet in Ahoy, maar voor deze enthousiastelingen had De Leijer wel goed nieuws. “Straks bij de Ricoh Open staat die padelbaan er wel en kan iedereen het uitproberen!”

Benieuwd naar een beeldimpressie van de ABN AMRO Bestuurdersdag? Op de website van de ABN Amro WTT zijn alle presentaties nog eens terug te kijken.