Bomvolle zaal in Rotterdam laat zich inspireren tijdens tweede KNLTB Trainerscongres

Vrijdag vond in het Topsportcentrum Rotterdam voor de tweede maal het KNLTB Trainerscongres plaats. Waar vorig jaar een kleine 900 tennistrainers naar Rotterdam kwamen om zich door de bond bij te laten praten over alle facetten en ontwikkelingen binnen hun vak, barstte de zaal nu bijna uit zijn voegen met maar liefst 1.200 toeschouwers, tot grote blijdschap van de bond.

Tennistrainer vervullen immers een essentiële rol in het Nederlandse tennislandschap, zo heeft de KNLTB al vaak benadrukt. Zij proberen op de clubs de leden betere tennissers te maken, maar ze zijn in veel meer opzichten sleutelfiguren bij de verenigingen. Algemeen Directeur van de KNLTB Erik Poel stipte het belang van de rol van de trainer nog eens aan in zijn welkomstwoord, maar kwam daarna al snel ter zake.

Competitie Nieuwe Stijl

Poel startte met het thema wedstrijdtennis en dan in het bijzonder Competitie Nieuwe Stijl, een belangrijk en al veelbesproken onderwerp. “Wij willen het aantal competitiespelers op termijn verdubbelen van 200.000 naar 400.000 deelnemers”, sprak hij nogmaals de ambitie van de KNLTB uit. Vervolgens kwamen alle binnen CNS belangrijke facetten aan de orde, waaronder de noodzaak om de competitie beter planbaar te maken. Via BuzzMaster konden de trainers live tijdens het betoog reageren op een aantal vragen, zo ook op de vraag welke maatregel om tot een beter planbare competitie te komen, hun voorkeur had. De grote winnaar: later starten. Ruim 60% van de aanwezigen koos die optie.

‘Met liefde en passie voor tennis’

Ook Permanente Ontwikkeling kwam voorbij. Poel benadrukte nog eens het belang van een geldige licentie voor elke Nederlandse tennistrainer en ook het belang van voortdurende ontwikkeling en de daarmee gepaard gaande regelmatige bijscholing. “Veranderingen zijn best eng”, besloot hij zijn betoog gepassioneerd. “Dat begrijpen wij ook, maar we doen het met een groot tennishart, met liefde en passie voor de sport en bij deze veranderingen consulteren we heel veel mensen. We moeten het samen doen, dan kunnen we ervoor zorgen dat tennis weer groeit en bloeit.”

Route naar de Top

Na de Algemeen Directeur zoomde Jan Siemerink, Directeur Sportief van de KNLTB, specifiek in op  toptennis en de ontwikkeling en begeleiding van Nederlands tennistalent. Dat deed hij aan de hand van het Meerjaren Opleidingsplan Tennis, gevangen in het boekwerk Route naar de Top. Waar moet je rekening mee houden bij de ontwikkeling van talentvolle jeugd, wat zijn de belangrijkste factoren in de training van deze jeugd en op welke leeftijd van de jonge spelers leg je de nadruk op welk facet van het tennis? Siemerink gaf in zijn voordracht antwoord op die vragen en bracht natuurlijk ook nog eens het innovatieve speler-volgsysteem TennisLife onder de aandacht, waarmee de grootste Nederlandse talenten nu al op een revolutionaire manier worden begeleid.

‘Spelend leren tennissen’

Zogenoemde key-note speaker van de dag was tenniscoach Judy Murray, tevens moeder van huidige nummer één van de wereld Andy Murray en dubbelspecialist Jamie. Nadat Bianca de Bruijn van TV Pijnacker de prijs voor de Verenigingsleraar van het Jaar had ontvangen, gaf Murray vanuit haar eigen kennis en ervaring haar visie op coaching. De 57-jarige Schotse trainde lang geleden haar zoons, coachte daarnaast verscheidene spelers onder de vlag van de Lawn Tennis Assocation en had tussen 2011 en 2016 het Britse Fed Cup-team onder haar hoede. Ze vertelde het verhaal van haar eigen ontwikkeling als coach en de progressie van haar zoons, zonder veel geld en in een land zonder grote tenniscultuur. Ze leerde veel in de praktijk door de coaching van haar kinderen en is er van overtuigd dat dat haar veel heeft geholpen. “Kinderen willen gewoon spelen, ze willen niet veel uitleg en theorie. Ze willen tennissen, dus moet je oefeningen bedenken waarmee ze al spelend beter leren tennissen.”

Kansen benutten

Judy Murray benadrukte ook hoe belangrijk het is geweest dat haar zoons op een aantal belangrijke momenten in hun jeugd de mogelijkheid hadden om hun eigen keuzes te maken, zoals het besluit van Andy om als beginnende puber in Spanje te gaan trainen. Naarmate haar zoons beter werden, leerde ook Judy steeds meer bij en werd ze een betere, completere coach. Ze leerde over het belang van mentale weerbaarheid, over omgaan met veel media-aandacht en ontwikkelde zich zelfs tot op zekere hoogte als fysiotherapeut. Ze sloot af met een wijze les: “Mijn zoons vinden het geweldig wat ze hebben bereikt, maar het is bij mij nooit in eerste instantie om winnen en verliezen gegaan. Je moet de kansen die voorbijkomen, serieus nemen en daarna alles geven om ze te benutten!”

Na een welverdiende lunch was het in de middag tijd voor de kennissessies, waarin in kleinere groepen dieper op de voor tennisleraren relevante materie werd ingegaan. Ook Judy Murray nam twee sessies voor haar rekening. Alles bij elkaar was het een dag met veel kennis en inspiratie die de aanwezige trainers ook nog eens 6 PO-punten opleverde. Bovendien gaven zowel de besproken thema’s als de opkomst meer dan genoeg aanleiding voor een derde congres in 2017.

De presentaties die zijn gegeven tijdens het KNLTB Trainerscongres kun je hier bekijken.