Succesvolle pilot padelcompetitie in 2017 voortgezet

Een padelcompetitie in pilot-vorm die de afgelopen maanden heeft gelopen en onlangs afliep, is zeer geslaagd geweest. Dat was de gedeelde conclusie van de KNLTB en de Nederlandse Padelbond, die de eerste editie van de padelcompetitie samen organiseerden. Ook de 22 padelverenigingen en commerciële padellocaties, in de competitie vertegenwoordigd door 63 teams, waren voornamelijk positief. Hoe een vervolg in 2017 eruitziet, moet nog exact worden vastgesteld. “Maar dat er een vervolg komt, is wel zeker.”

De eerste competitie mag er dan op zitten, het padelseizoen 2016 is nog niet helemaal ten einde. Over anderhalve week volgt nog een eindtoernooi bij tennisvereniging Leeuwenbergh in Den Haag. Het was een initiatief van de club zelf, die het seizoen op passende wijze wilde eindigen. “Normaal speel je  in de competitie alleen op zaterdag of alleen op zondag binnen je eigen poule, nu komen de best presterende teams juist bij elkaar.”, aldus Bart Meijs, als segment marketeer van de KNLTB nauw betrokken bij het aanbod en de ontwikkeling van padel.

Leren

De competitie van de afgelopen weken leverde veel spelplezier op en was voor de KNLTB en de Nederlandse Padelbond een manier om te ondervinden hoe zo’n competitie vorm moet krijgen en wat goed en minder goed werkt. “Het was met recht een pilot, echt om te leren wat werkt, wat ervoor nodig is en hoeveel animo er eigenlijk is voor zo’n competitie is”, legt Meijs uit. “Het is nog een relatief kleine sport in Nederland, dus mensen moeten bijvoorbeeld accepteren dat ze wat verder moeten reizen. Ook in dat opzicht konden we ervaringen opdoen en bekijken wat in de toekomst eventueel anders moet.”

Anders indelen

Er is in ieder geval al een vrij concreet idee om de competitie van volgend jaar anders in te delen. Dat heeft deels te maken met het feit dat nu relatief weinig teams bestaande uit alleen vrouwen zich hadden aangemeld. Meijs: “Dat kan natuurlijk, de sport moet nog groeien. Maar het was wel iets om over na te denken. Oorspronkelijk konden teams van minimaal vier spelers zich inschrijven in de categorieën heren, dames en gemengd. We denken er nu over die categorieën los te laten en alleen nog in te delen in verschillende klasses. Dat kan ook goed omdat het in padel veel minder dan in tennis aankomt op kracht. Verschillen worden vooral gemaakt door techniek en ervaring.” 

Snelle groei

De groeiende populariteit van padel geeft eveneens alle aanleiding voor een nieuwe editie van de padelcompetitie. Die groei blijkt alleen al uit de toename van het aantal padellocaties in Nederland. “In Nederland waren begin dit jaar zo’n 20 padellocaties. Dat aantal is opgebouwd in vijf à zes jaar. In de loop van dit jaar is dit aantal verdubbeld. Je ziet dus dat het nu echt heel hard groeit. We hebben de verwachting dat die groei de komende tijd zo doorgaat, die geluiden horen wij ook uit de markt, van bijvoorbeeld de banenbouwers.”

Trainers

Meijs hoopt op korte termijn duidelijkheid te hebben over de exacte vorm van de competitie van 2017. Daarna kan de promotie starten om nog meer deelnemers dan dit jaar te trekken. En bij een groeiende sport hoort natuurlijk ook goede training en begeleiding. “We kennen inmiddels natuurlijk het systeem van Permanente Ontwikkeling. Trainers moeten PO-punten halen om hun trainerslicentie te kunnen verlengen”, aldus Meijs. “Wij zouden ook graag zien dat door de Padelbond een bijscholing padeltraining[ADF1]  in het PO-aanbod wordt opgenomen.  Hoe we het gaan doen, kan ik nu niet zeggen, maar dat het er komt, ook dat is wel zeker. Padel is nog relatief klein  en staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar op de lange termijn moeten trainers gewoon goed geschoold zijn.”