Bescherm tennissende kinderen tegen UV-straling

De zomerperiode is in volle gang, waarin de temperaturen oplopen richting de 30 graden. Bescherming tegen de zon is op dit soort dagen erg belangrijk. De zon schijnt op deze dagen veel en vaak ook krachtig. Er is niets belangrijker dan het beschermen van de huid. De komende tijd staan er nog veel toernooien op het programma en het weer nodigt daarnaast uit om vrij te gaan tennissen.

Vooral kinderen dienen tijdens het tennissen beschermd te worden tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Juist in de kindertijd kan de ergste schade optreden waardoor huidkanker veroorzaakt kan worden. Om kinderen te beschermen tegen de zon is er een landelijke campagne ‘Smeer je in!’ opgestart op initiatief van Stichting Sunwiser door dr. Jetske Ultee. "In al de jaren dat ik werk als arts-onderzoeker in de cosmetische dermatologie is mij pijnlijk duidelijk geworden dat de meeste mensen niet beseffen hoe belangrijk het is je huid goed te beschermen tegen de zon. Niet alleen krijgen we rimpels en pigmentvlekken van de zon, overmatige zonblootstelling veroorzaakt ook huidkanker", aldus dr. Jetske Ultee. "Aan onze kinderen wordt nauwelijks meegegeven dat zij zich moeten beschermen tegen de zon. Ik wil mij als arts, maar ook als moeder van vier kleine kinderen sterk maken voor een veiliger zongedrag in Nederland."

Vanuit de Stichting Sunwiser is de zonnebrandcrème ‘Suncover’ ontwikkeld. De crème is ongeparfumeerd, bevat milde ingrediënten, heeft effectieve filters en zal op non-profit basis worden verkocht. Alle verenigingen hebben via een e-mail een code ontvangen om een fles zonnebrandcrème met korting te bestellen om bijvoorbeeld tijdens (jeugd)toernooien aan te bieden aan de deelnemers op de club of voor algemeen gebruik in de kantine neer te zetten.

Vragenlijst gebruik zonnebrand

De KNLTB zoekt naar inzichten over het gebruik van zonnebrand bij kinderen. Ouders met tennissende kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar worden gevraagd deze vragenlijst in te vullen. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt om voorlichting over het gebruik van zonnebrand en de risico’s van beperkte zonbescherming te verbeteren.