Stratentoernooi is 'hot' in Noord-Holland

Het Stratentoernooi is een uiterst succesvol middel om mensen naar de tennisbanen te halen en te interesseren voor een lidmaatschap. Ook in Noord-Holland beseffen steeds meer verenigingen dat. Ze zien het succes bij elkaar en besluiten zelf tot een Stratentoernooi, met indrukwekkende cijfers als resultaat.

De KNLTB kreeg de afgelopen maanden keer op keer berichten van tennisclubs uit Noord-Holland die mede door een Stratentoernooi hun ledenaantal fors zagen toenemen en daar ook de lokale media mee haalden. De Medemblikker Tennis Club is een tekenend voorbeeld. Daar werd het model van het Stratentoernooi, waarbij mensen uit dezelfde straat of buurt het onder leiding van een teamcaptain tegen elkaar opnemen en de teams bestaan uit zowel tennisleden als niet-leden, zeer succesvol toegepast. TCM zag het succes van het Stratentoernooi bij clubs als TC Middenmeer en TC Petten en organiseerde in 2014 zelf een soortgelijk evenement, waar destijds op Centrecourt.nl al deze Beste Practice over werd gepubliceerd. Toen leidde het Stratentoernooi met eraan gekoppeld een speciale actie voor aspirant-leden tot een groei van een kleine honderd leden.

'Actief de wijken in'

Kort na de tweede editie van het Stratentoernooi in het vroege voorjaar van dit jaar, stond de teller in Medemblik alweer op +20 leden. Voorzitter Sjaak Beers zag met eigen ogen hoe succesvol het Stratentoernooi is ten opzichte van de 'ouderwetse' promotie. “Je kunt niet zomaar een berichtje in de lokale media plaatsen en dan gaan zitten afwachten”, aldus de preses in het Noordhollands Dagblad. “Je moet actief de wijken in. Wij hebben zestien wijken geselecteerd en per wijk één van onze huidige leden gevraagd teamcaptain te worden. Hij of zij gaat in de buurt actief buren en vrienden af met de vraag of zij mee willen doen. Een team moet voor de helft uit niet-leden bestaan en in totaal uit minimaal acht mensen. De teams spelen een week lang (dubbel)partijen tegen elkaar met in het weekend de finales.”

Meer Noord-Hollands succes

Het succes van een toernooi in de buurt bij TV De Drieban uit Venhuizen werd ook al eens gevangen in een Best Practice. De bezigheden van Middenmeer op het gebied van ledenwerving kwamen recent aan de orde in het Noordhollands Dagblad in een artikel in met de kop 'De andere kant van tennis'. Daarin komen tevens de initiatieven van de eveneens Noord-Hollandse Schager Tennis Club aan bod. Verder kreeg ook het succes van een Stratentoernooi van TV Hoog-Op uit Opmeer en TV De Balletuin uit Zwaag al ruim aandacht in de media. De Balletuin, wiens Stratentoernooi eind juni weer wordt gehouden, slaagde er zelfs in aan de komende editie van het evenement een buurtfestijn inclusief een bezoek van dubbellegenden Paul Haarhuis en Jacco Eltingh te koppelen.

Zelf aan de slag

Het Stratentoernooi is dus 'hot' in Noord-Holland, waar de ontwikkelingen eens te meer bewijzen dat dit ledenwervingsinstrument goud waard kan zijn. Wil jij met jouw vereniging ook aan de slag met het Stratentoernooi? Download het Stappenplan en begin vandaag nog!